Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Lär dig vika vikblöjor

 

Back to basics! Vikblöjor är vad många förknippar med tygblöjor. Idag finns en mängd olika varianter av tygblöjor, men faktum är att vikblöjan fortfarande är väldigt populär! Förutom att vikblöjor är billiga som sjutton, är de också praktiska på många sätt. De torkar fort, kan anpassas in i det oändliga och kan användas till mycket mer än bara som en tygblöja. Kräkfilt, babylakan, skurtrasa... bara fantasin sätter gränser. Nu när du vet hur en vikblöja ser ut kommer du faktiskt att se dem lite överallt - de säljs ofta i flerpack och kallas "babyfiltar" eller något liknande ;)

Det kan tyckas krångligt att man behöver vika vikblöjan, men vi vågar nästan lova att det är enklare än du tror. Man får in snitsen snabbt när man väl testar. En del viker vikblöjorna i förväg, andra viker en och en när det är dags för blöjbyte. Här kommer några förklaringar på hur du kan vika en vikblöja, och vill du ser mer söker du bara på "flat diapers" på You Tube så får du upp mängder av andra vikningar att inspireras av.

Tänk på att en vikblöja blir blött rakt igenom, för att skydda kläderna från att bli våta behöver du ha en blöjbyxa ovanpå.

 

Drakvikning / Kite fold

Drakvikning, eller "Kite fold", är en vikning som blir nätt på barnet. Det går enkelt att anpassa storleken till barnet. Om det behövs går det utmärkt att lägga i en booster.

             

1. Börja med att lägga ut tygblöjan helt plant. Det gör inget om den inte är helt kvadratisk (de brukar bli lite oregelbundna när de tvättas), men om det skiljer mycket mellan sidorna kan du vika in lite på en sida för att få den hyfsat liksidig. Vilken sida du viker in sperar ingen roll.

2. Nu tänker du att det går ett diagonalt streck från ett hörn till det motsatta hörnet. I bilden är den nedre högra hörnet upp till övre vänstra hörnet. De två andra hörnen viker du in så att kanten går längs med den tänkta linjen.

3. Vik ner den triangel som blir kvar, detta blir baksidan av blöjan.

4. Vik upp den spetsiga delen. Hur mycket du viker här avgör hur stor blöjan blir. Du kan vika upp den högre för ett litet barn, och mindre för ett större barn. Nu lägger du barnet på blöjan. I denna bild skulle barnet ligga med huvidet uppe i vänstra hörnet, och fötterna nere i högra hörnet. Kanten på blöjan som ligger mot ryggen ska sluta i höjd med naveln.

5. Nu ska du ta framdelen av blöjan och börja dra upp den mellan barnets ben. Medan du gör det kan du vika in kanterna som bilden visar, så blir blöjan lite smalare i grenen.

6. Framdelen dras upp mellan barnets ben så att den hamnar i höjd med bakkanten på blöjan.

7. Nu tar du de två "vingarna" och drar dem runt höfterna så att de hamnar omlott fram på barnets mage. Fäst dessa vingar med en snappi eller blöjnål.

8. Rulla in kanterna runt låren så får du en läckagebarriär. Nu är det bara att sätta på en blöjbyxa över så är det klart!

 

Drakvikning till nyfödd / Mini kite fold

Drakvikning, eller "Kite fold", går enkelt att anpassas till en nyfödd bebis.

           

1. Börja med att lägga ut tygblöjan helt plant. Det gör inget om den inte är helt kvadratisk (de brukar bli lite oregelbundna när de tvättas), men om det skiljer mycket mellan sidorna kan du vika in lite på en sida för att få den hyffsat liksidig. Vilken sida du viker in sperar ingen roll.

2. För att göra vikblöjan lite mindre viker du in alla hörn till mitten. Om vikblöjan inte är helt kvadratisk hamnar flikarna lite omlott. Det gör inget, det viktiga är att formen blir en kvadrat.

3. Nu tar du de två härnen till vänster och höger, och viker in så att kanten ligger längs med strecket mellan nedre och övre hörnet.

4. Vik ner rektangels upptill, detta är den del som hamnar bakom ryggen på barnet. Spetsen nertill viker du upp. Hur mycket du viker upp beror på barnets storlek, pröva dig fram vad som blir bäst på ditt barn.

5. Vik gärna ner en liten kant baktill på blöjan, då får du lite extra skydd mot amningsbajsläckage i ryggen. Lägg nu barnet på blöjan, kanten baktill på blöjan ska ligga i höjd med barnets navel.

6. Dra upp framdelen på blöjan mellan barnets ben.

7. Ta de två vingarna och dra runt höfterna så att de hamnar omlott fram på barnets mage. Fäst med en snappi eller blöjnål. Rulla in kanterna lite runt låren så får du en läckagebarriär. Nu är det bara att sätta på en blöjbyxa över så är det klart!

 

Trekantsvikning

Trekantsvikningen är en smart vikning som ger en hel del uppsugning i mitten av blöjan där det behövs som mest. Trekantsvikning kan bli lite otymplig på ett litet barn, men passar bra på större.

               

1. Börja med att lägga ut tygblöjan helt plant. Det gör inget om den inte är helt kvadratisk (de brukar bli lite oregelbundna när de tvättas), men om det skiljer mycket mellan sidorna kan du vika in lite på en sida för att få den hyffsat liksidig. Vilken sida du viker in sperar ingen roll.

2. Vik tyget dubbelt.

3. Vik dubbelt igen, så at vikblöjan bildar en kvadrat bestående av 4 lager.

4. Nu tar du den översta högra hörnet (bara det översta lagret!) och drar tillbaka det åt vänster.

5. Vänd allt bak och fram. Enklast är om du tar övre och undre högra hörnen i bild 4 och lyfter och vänder.

6. Vik in så att det blir som en limpa i mitten. Behöver du extra uppsugning så går det enkelt att vika in en booster eller litet inlägg i själva limpan. Om du har ett lite mindre barn kan du vika ner baksidan lite så får du en mindre blöja samtidigt som det bildas en läckagebarriär som förhindrar att amningsbajs läcker upp i ryggen.

7. Nu lägger du barnet på blöjan. Bakkanten på blöjan ska ligga i högd med barnets navel. För att göra tygblöjan lite smalare i grenen samt att få en läckagebarriär viker du in kanterna som bilden visar.

8. Dra upp framsidan på blöjan mellan barnets ben.

9. Ta de två vingarna och dra runt höfterna så att de hamnar omlott fram på barnets mage. Fäst med en snappi eller blöjnål. Nu är det bara att sätta på en blöjbyxa över så är det klart!

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 Hittade inga produkter