Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Guide till blöjbyxor av ull

 

Blöjbyxor av ull är det bästa valet för dig som vill ha en blöjbyxa som andas bra, håller tätt samt inte blir för varm. Det kan vara svårt att tro att ullblöjbyxor verkligen kan hålla tätt, men vågar du testa kommer du att häpna över hur bra det fungerar, det vågar vi nästan lova. Blöjbyxor av ull har många fördelar:

  • Ull andas. Visst har du hört att barnets hud mår bra av att man låter huden lufta lite mellan blöjbyten? Blöjbyxor av ull är inte lika täta i materialet som en blöjbyxa av PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller en engångsblöja, utan luften kan cirkulera vilket gör att huden i blöjområdet inte blir lika instängd med en ullblöjbyxa. Perfekt om barnet har känslig hud!
  • Håller tätt. Ullen innehåller ullfett (lanolin) vilket ger ullen naturligt vattenavstötande egenskaper. Det innebär att fukten i en blöt tygblöja (t.ex. en formsydd tygblöja eller vikblöja) hålls på insidan av ullblöjbyxan, medan utsidan förblir torr. När man använder och tvättar ullblöjbyxan försvinner en del av detta ullfett, därför återfettar man ullblöjbyxor med jämna mellanrum genom att låta dem ligga i ett ullkursbad och suga åt sig mer ullfett.
  • Är svala. Temperaturen i blöjan är svalare när man använder ullblöjbyxa, jämfört med engångsblöjor eller blöjbyxor av PUL. Det kanske känns konstigt att använda ullbyxor en varm sommardag, men det är alltså det svalaste för huden! Förutom att det är bekvämt för barnet, så är det alltså ett riktigt bra alternativ om barnet får värmeutslag i blöjområdet.

 

Tvätta ullblöjbyxor

 

Blöjbyxor av ull ska tvättas med ulltvättmedel, eftersom vanliga tvättmedel bryter ner materialet. De flesta blöjbyxor av ull kan tvättas antingen för hand eller i tvättmaskin på ullprogram. Använd aldrig sköljmedel till ull, eftersom det gör att ullen inte andas lika bra. När du tvättar för hand kan du låta plagget ligga en stund i tvättvattnet, och sedan kramar du igenom plagget ordentligt innan du sköljer. Undvik att gnugga. Krama ur vattnet när du är klar, undvik att vrida.

Fläckar behandlas med galltvål innan tvätt. Du blöter fläcken med vatten, tar på lite galltvål, och sedan kramar du fläcken tills den försvunnit. Sedan sköljer du ordentligt, och sedan tvättar du plagget som vanligt.

 

Återfetta ullblöjbyxor

 

För att ullblöjbyxor ska hålla vätan inne så krävs det att man återfettar dem med lanolin (ullfett), det brukar kallas att man lanoliniserar eller kurar ullbuxorna. I början behöver man göra det efter varje gång man tvättat, sedan kan man göra det lite mer sällan. Det beror lite på hur kraftigt du väljer att kura/lanolisera dina ullblöjbyxor. Till exempel så kanske man vill ha en extra kraftig ullkur till den ullblöjbyxa man använder nattetid, eller om man har en storkissare. Utgå från de rekommenderade måtten i början, så kan du sedan anpassa utifrån det. Har man en kraftig ullkur så känns ullen nästan lite kladdig efteråt, kan vara bra att veta att den känns mindre kladdig när den torkat, men den känns ändå väldigt fet. Om man inte gillar den feta känslan så kan göra en lite svagare ullkur, men då kanske man istället behöver en lite tjockare blöja under, eller lite tätare blöjbyten. Du kan kura/lanolisera dina ullblöjbyxor direkt när de är nytvättade, och fortfarande blöta.

Det finns färdigblandad ullkur att köpa, som man bara blandar med vatten, eller så kan du göra egen med hjälp av rent lanolin/ullfett och lite mild tvål.

 

Färdigköpt ullkur

Gör så här: Skaka flaskan ordentligt och lös upp 2-3 msk ullkur i 2 liter hett vatten. Lägg i de nytvättade blöjbyxorna när vattnet svalnat till 30° C. Krama blöjbyxorna då och då, låt stå under natten. Valfritt: Skölj i kallt vatten med en skvätt ättika och låt dra i 10 minuter. För att förkorta torktiden kan du sedan lägga plagget på en torr handduk som du sedan rullar ihop och kramar. Lägg plagget plant för att torka, undvik att hänga upp ullblöjbyxor med klädnypor, eftersom de då kan missformas.

 

Blanda egen ullkur

Du behöver:

Lanolin/ullfett

Teskedsmått

Hett vatten, ca 3 dl (t.ex. från vattenkokaren)

Emulgeringskub (eller liten bit olivtvål eller babyschampo)

Något att röra med, tex en sked eller visp

Ljummet vatten

En skål eller hink (eller så kan du göra det direkt i vasken)

 

Så gör du:

1. Ta en tesked lanolin (eller mer eller mindre beroende på hur kraftig kur du vill ha)

2. Låt lanolinet smälta i det heta vattnet. Som du ser lägger det sig på ytan och blandar sig inte med vattnet.

3. Lägg ner emulgeringskuben i vattnet.

4. Rör/vispa tills kuben har smält. Kuben gör så att det gula smälta lanolinet blandar sig med vattnet. Titta noga på ytan - ser du fortfarande gult lanolin som ligger på ytan trots att hela kuben är smält och du har rört om ordentligt? Då behöver du tillsätta en till kub eller lite mer tvål för att undvika lanolinklumpar på byxorna.

5. Häll på ljummet vatten, så mycket att det täcker din ullblöjbyxa. Ull gillar inte kraftiga temperaturväxlingar, därför är det bra om kuren är ljummen/sval när du lägger i byxan.Är vattnet du häller i för kallt kommer blandningen att skära sig.

6. Lägg i ullblöjbyxan och tryck ner den så att den blir helt blöt. Byxan får sedan ligga och dra, minst en halvtimme, men den kan gärna stå ett par timmar. Ett par gånger under tiden är det bra att gå dit och krama byxan lite försiktigt.

7. När byxan dragit färdigt tar du upp den och kramar ur den - försiktigt, inget vridande! För att korta ner torktiden lite kan du rulla in den i en ren handduk och krama, sedan hänger du upp dem på tork. Ullblöjbyxor kan absorbera en hel del, räkna med att det tar en stund innan de är torra.

OBS - dessa rekommendationer gäller för kurning av ca 1 ullblöjbyxa. Det går förstås att göra en starkare blandning och fylla på mer vatten så kan man kura flera ullblöjbyxor på samma gång. Tänk bara på att vissa färger kan färga av sig.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 Hittade inga produkter