Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Tygblöjor - Hur gör man?

 

Att använda tygblöjor är lättare än du tror! Faktum är att det inte behöver vara mer jobb att byta en tygblöja än en engångsblöja. Här kommer lite tips som hjälper dig att komma igång.

Och du - kom ihåg att man måste inte välja tygblöjor eller engågsblöjor! Du kanske vill börja med att använda tygblöjor när du är hemma men engångsblöjor när du är i parken? Prova dig fram till det som känns bäst för dig och din familj. Kom ihåg att varje gång du sätter på en tygblöja sparar du en engångsblöja - använder du tygblöja en gång om dagen sparar du 365 engångsblöjor på ett år!

 

 

Vid blöjbytet

 

Endast kiss i blöjan

Blöjan tas av som vilken vanlig engångsblöja som helst. Istället för att lägga den i en soppåse lägger du den i din förvaring för smutsiga tygblöjor, t.ex. en hink eller vattentät förvaringspåse.

OBS - Om du har en pocketblöja så tar du ut inlägget ur blöjan innan du lägger båda delarna i blöjförvaringen.

OBS - Om du har kardborreknäppning på blöjan så viker du in kardborren innan du lägger det i smutsen, för att undvika att blöjorna fastnar i varandra i tvättmaskinen.

 

Bajs i blöjan

Fast bajs – Vänd blöjan upp och ner över toaletten så ramlar bajset ur. Eventuellt måste du kanske peta lite med papper på bajset så att det lossnar.

Löst bajs eller amningsbajs – Enklast är att skölja av blöjan innan du lägger den i smutsförvaringen. Om duschslangen räcker till toaletten spolar du av den direkt ner i toaletten. Du kan också montera en så kallad "handdusch" på kranen på tvättstället som du kan använda för att spola av blöjan i toaletten. Du hittar billiga varianter i bygghandeln, och de går ofta enkelt att montera själv. Ett annat alternativ är att du spolar av tygblöjan ner i en hink i duschen, och sedan tömmer du hinken ner i toaletten.

Tips! - Vill du förenkla bajshanteringen ytterligare så kan du använda ett så kallat engångsinlägg. Det är ett tunt pappersliknande inlägg du lägger mellan blöjan och barnets hud. När man byter blöja tar man ur inlägget inklusive eventuellt bajs och slänger i soptunnan. Observera att engångsinlägg (även kallat rispapper) inte ska spolas ner i toaletten, även om det ibland förekommer uppgifter på andra ställen där det står att det går bra.

 

 

Förvaring av smutsiga tygblöjor

 

Du förvarar de smutsiga tygblöjorna i en vattentät PUL-påse (PUL = polyuretanlaminerad polyester) eller i en hink med eller utan lock – pröva dig fram till det som passar dig bäst.

PUL-påsen tömmer du ut i tvättmaskinen. Påsen vänds ut och in och tvättas tillsammans med blöjorna.

Blöjorna förvaras på detta sätt i upp till 3 dygn – då är det dags att tvätta.

Tips! - Om du tycker att blöjorna luktar ammoniak när de ligger och väntar på tvätt så kan du skölja blöjorna och vrida ur innan du lägger ner dem i förvaringen. Prova dig fram – det kanske räcker att du sköljer ur nattblöjan, som brukar ha ganska mycket kiss.

 

 

Tvätta tygblöjor

 

Tygblöjorna tvättas i 60 grader var tredje dag. Vissa tillverkare uppger att de ibland även kan tvättas i 90 grader.

Lägg gärna till en extra sköljning på tvättprogrammet för att verkligen få bort alla tvättmedelsrester.

OBS - Använd aldrig sköljmedel då det försämrar blöjornas uppsugningsförmåga avsevärt.

Tvättmedlet bör vara fritt från Zeoliter, då det sliter på det vattentäta skiktet i blöjorna.

Använd gärna oparfymerat miljömärkt tvättmedel.

Exempel på tvättmedel som fungerar bra med tygblöjor: Ocean Dybbeldryg (finns tex på Granngården), Garant Såklart, ICA Basic Kulör, Grumme och Coop Sensitive.

Tygblöjorna går ofta att torka i torktumlaren på låg temperatur, det är dock mest miljövänligt att hängtorka. Pocketblöjor utan inlägg och blöjbyxor torkar supersnabbt på linan, så hängtorka gärna dem så håller de längre.

 

 

Tygblöjor och gemensam tvättstuga

 

Saknar du egen tvättmaskin, eller av någon annan anledning inte har möjlighet att tvätta var 3:e dag, rekommenderar vi att du efter blöjbytet sköljer ur den smutsiga blöjan och sedan låter den torka innan du lägger ner den i din förvaring för smutsiga blöjor. På så sätt undviker du dålig lukt i väntan på tvätt.

Det är fördelaktigt att använda tygblöjor som torkar fort i rumstemperatur - en stor favorit hos tygblöjeanvändare utan tvättmaskin är därför vikblöjor. Vikblöjor torkar supersnabbt så du slipper ha fullt av blöjor som hänger och torkar i badrummet, och de är dessutom billiga vilket är en fördel eftersom man behöver fler blöjor ju längre tid man väntar mellan tvättar.

 

 

Viktigt att tänka på

 

→ Tygblöjor behöver ofta bytas ca var 2-3 timme dagtid. Det går att lägga extra inlägg i blöjan så att de håller hela natten, men blöjan blir då tjockare. Dagtid brukar en tunnare blöja vara att föredra. Vill man ha en riktigt tunn tygblöja kan man behöva byta efter varje kiss.

Vissa feta krämer som används på rumpan kan lägga sig som en hinna på tyget och gör att blöjan får sämre uppsugningsförmåga. Pröva istället att smölja med exempelvis kallpressad rapsolja eller bara lufta.

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

  

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 Hittade inga produkter