Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Prefold, fluffpost, hybridblöja... Visst blir man lätt galen på alla termer som används när det gäller tygblöjor? Här kommer en lista på ord som man kan behöva kolla upp. Dels rena tygblöjeord, men även en del ord och förkortningar som används i forum och sociala medier. Lite engelska med också.

 

2-delade tygblöjor

Tygblöjor som består av 2 olika delar för att bli komplett. Vanligtvis menar man en blöjbyxa + någon absorberande del, tex en formsydd tygblöja eller vikblöja.

 

AI2

Se "Allt-i-två"

 

AIO

Se "Allt-i-ett"

 

All-in-one

Se "Allt-i-ett"

 

All-in-two

Se "Allt-i-två"

 

Allt-i-ett

En tygblöja där allt sitter ihop. Yttersta tyglagret på blöjan är vattentätt, och inuti är den absorberande delen fastsydd.

 

Allt-i-två

Ett sorts 2-delat blöjsystem. Ofta en vattentät blöjbyxa, där man kan fästa den absorberande delen med   knappar, alternativt vika in den absorberande delen under flikar i blöjbyxan så att de hålls på plats.

 

Aplix

Engelska för Kardborre

 

B/S/T

Buy/Sell/Trade, vanligt förekommande på t.ex. Facebook som benämling på olika grupper där man köper och säljer begagnade tygblöjor

 

Bleka  tygblöjor

Bleka tygblöjor, ofta med hjälp av solljus, för att få bort fläckar

 

Blöjbyxa

En vattentät byxa av PUL eller ull som man använder som skydd över en tygblöja som inte har något tätskikt, t.ex en formsydd blöja.

 

Blöjnål

Den ser ut som en stor säkerhetsnål och används för att fästa vikblöjor. Den har speciell design för att barn inte ska kunna öppna dem.

 

Blöjpåse

En vattentät påse som används för att förvara smutsiga tygblöjor i.

 

Booster

Ett tunt absorberande inlägg som man lägger i tygblöjan om det behövs lite extra uppsugning.

 

CD

Förkortning för engelskans "cloth diaper"

 

Cloth Diaper

Engelska (Amerika) för tygblöjor

 

Cover

Engelska för "Blöjbyxa"

 

Delaminering

När den vattentäta lamineringen på PUL-tyg släpper från tyget, kan orsakas pga produktionsfel eller i tygblöjor av sämre kvalitet

 

Diaper

Engelska (Amerika) för "blöja"

 

Diaper Sprayer

Handdusch utformad för att kopplas in vid toaletten just för att spola rent blöjor från bajs. (fungerar även bra med vanlig handdusch)

 

Doubler

Engelska för "booster"

 

EC

Elimination Communication = Babypottning. Att svara på bebisens signaler för kiss och bajs och erbjuda potta eller toalett.

 

Engångsinlägg

Finns 2 olika betydelser: 1. Tunna pappersliknande inlägg som man lägger i blöjan mellan blöjan och huden. Dessa gör det lätt att ta lyfta ut bajs från blöjan och kasta. 2. Engångsinlägg kan också vara ett tjockare absorberande inlägg med fyllning av bl.a. cellulosa. De har inget tätskikt, och man lägger det i en vattentät blöjbyxa istället för ett tyginlägg. Finns till så kallade hybridblöjor som Flip och gDiapers.

 

Fitted Diaper

Engelska för "Formsydd tygblöja"

 

Flat Diaper

Engelska för "Vikblöja"

 

Fleece

En speciell sorts tyg. Finns 2 olika varianter man kan stöta på: 1. Polyesterfleece/Polarfleece/Microfleece är tillverkad av polyester och används vanligtvis som torrskikt. Tyget ligger närmast huden i blöjan och känns torr även när barnet kissat. Väten åker genom tyget och absorberas av materialet som ligger under. 2. Fleece kan också vara tillverkad av naturmaterial och används då som absorberande material i tygblöjan.

 

Fluff

Slang för "Tygblöjor"

 

Fold Down Rise

En lösning som används för att justera storleken på vissa tygblöjor. Det innebär att man viker ner framkanten på blöjan för att göra den mindre.

 

Formsydd tygblöja

En tygblöja som knäpps runt barnet av ett absorberande material. En formsydd tygblöja saknar tätskikt, och måste därför användas tillsammans med en vattentät blöjbyxa.

 

Fluffpost

Slang för tygblöjor som komemr med posten. Från engelskans "Fluffy Mail"

 

Fuskmocka

Ett polyestertyg som används som torrskikt. Tyget ligger närmast huden i blöjan och känns torr även när barnet kissat. Väten åker genom tyget och absorberas av materialet som ligger under.

 

H&L

Förkortning av "Hook & Loop", dvs kardborre.

 

Hook & Loop

Engelska för kardborre.

 

Hybridblöja

Ett 2-delat blöjsystem där man kan välja att använda absorberande tyginlägg i blöjbyxan eller absorberande engångsinlägg. Populära hybridblöjor är t.ex. Flip och gDiapers.

 

Igensatt

En igensatt tygblöja har fått fibrerna igensatta av något vilket gör att tyget inte absorberar väta, utan stöter ifrån sig vätan vilket resulterar i läckage. Beror ofta på krämer som man smörjt barnet med.

 

Inlägg

Absorberande inlägg. Stora inlägg kan användas som fyllning i t.ex. pocketblöjor eller ensamt i en blöjbyxa. Det finns även mindre inlägg som används i en komplett blöja för att ge lite extra uppsugning när det behövs.

 

Insert

Engelska för "Inlägg"

 

Kura

Den procedur man gör när man återfettar ull med ullkur/lanolin.

 

Lanolin

Ullfett som används för att återfetta ull och ge ullen de vattenavstötande egenskaper som krävs vid användande av ull som tätskikt. Man kan använda rent lanolin och blanda en egen ullkur som man sedan låer byxan dra i, eller köpa färdigblandad ullkur som innehåller lanolin. Lanolin kan också ingå som ingrediens i bättre ulltvämedel.

 

Lanolisera

Den procedur man gör när man återfettar ull med lanolin/ullkur.

 

Laundry Tabs

Engelska för "tvättflikar"

 

Limpa

Se "Limpvikt"

 

Limpvikt

En prefold eller vikblöja som är vikt till formen av en rektangel och använd som ett inlägg i t.ex. en pocketblöja eller läggs direkt i en blöjbyxa.

 

Liner

Engelska för ett tunt inlägg, kan vara en Stay Dry Liner, eller ett tunt pappersliknande engångsinlägg som används för att enkelt kunna lyfta ur bajs ur blöjan.

 

Microfiber

En syntetmaterial som har hög absorptionsförmåga. Används ofta till inlägg man har i pocketblöjor. Microfiber ska inte ligga direkt mot huden eftersom det kan torka ut och irritera huden.

 

Microfleece

Syntetmaterial som används som torrskikt, dvs leder bort fukten från huden och känns torr även efter kiss.

 

Minky

Ett syntetmaterial som är lurvigt och är mycket mjukt även när det är blött.

 

Nappy

Engelska för blöja (Storbrit.)

 

Naturmaterial

Naturmaterial är t.ex bomull, bambu och hampa. Dessa material absorberar väta mycket bra, och känns våta när det kommit kiss.

 

NB

Förkortning av Newborn

 

Onesize

En tygblöja där storleken kan justeras och passa från nyfödd tills barnet är torr.

 

OS

Förkortning av Onesize.

 

OTB

Förkortning av "On the Bum", förekommer bl.a. i engelsktalande Facebookgrupper när man diskuterar vilken blöja barnet har på sig, tex "What's OTB today?".

 

Packa blöjor

Att packa en blöja innebär att man stoppar i inlägg i t.ex. en pocketblöja

 

Pail Liner

En PUL-påse av stor modell som man sätter i en hink. Har ofta en resår upptill som man viker över kanten på hinken.

 

Pocketblöja

En sorts tygblöja som består av två delar. En vattentät skalbyxa som har en insida av ett tunt tyg, samt ett löst absorberande inlägg. Det finns en öppning i bakkant på skalbyxan där man stoppar in inlägget, som då alltså inte kommer direkt mot huden.

 

Polyuretanlaminerad polyester

Se "PUL"

 

Potträning

Att lära barnet gå på pottan/toaletten

 

Potträningsbyxor

Som en tunn blöja som håller för lite kiss och används under potträning. Ofta dra-upp modell som underlättar för barnet att själv dra ner byxorna. Ofta naturmaterial mot huden så barnet känner att det blir blött när kisset kommer, och då lär sig sambandet.

 

Prefold

Ett rektangulärt absorberande inlägg som kan vikas och användas som ett vanligt inlägg, alternativt fästas runt en liten bebis likt en formsydd blöja.

 

PUL

Fökortning av Polyuretanlaminerad polyester. Det vattentäta tyg som ofta används som tätskikt i tygblöjor. På ena sidan av tyget är det blankt - det är den vattentäta lamineringen.

 

Pul-påse

En påse av PUL som används för att förvara smutsiga blöjor i i väntan på tvätt.

 

Skalbyxa

Se "blöjbyxa"

 

Snap Down Rise

Det vanligaste sättet att justera storleken på Onesize blöjor. Ofta 3 rader med knappar farmtill på blöjan som man "knäpper ner" till passande storlek.

 

Snappi

Ett hjälpmedel som man använder för att fästa vikblöjor eller prefolds med.

 

Snaps

Engelska för "knappar"

 

Soaker

En soaker är ofta ett absorberande inlägg/booster som är fastsytt i en formsydd tygblöja, eller fästs med knappar.

 

Spray Pal

Ett hjälpmedel som underlättar när man spolar av blöjorna ner i toaletten, och hindrar att det skvätter ut.

 

Stay Dry

Se "Torrskikt"

 

Strip diapers

Engelska för "Strippa blöjor"

 

Strippa blöjor

Att "tvätta ur" tygblöjor som det t.ex har fastnat fet salva i som inte går bort i en vanlig tvätt.

 

Torrskikt

Ett material som transporterar vätan till nästa lager när barnet kissar, och känns torr mot huden. Kan vara fastsytt i blöjan, eller ett löst inlägg som läggs i närmast huden.

 

Training Pants

Se "Potträningsbyxor"

 

Trifold

En "Prefold" som viks i tre delar, som en limpa.

 

Träningsbyxor

Se "Potträningsbyxor"

 

Tvättflikar

Tygblöjor som har kardborreknäppning har ofa så kallade "tvättflikar", bitar av kardborre som man fäster den "taggiga" kardborren mot när man tvättar för att undvika att blöjorna fastnar i varandra.

 

Tätskikt

Det vattentäta material som används för att skydda knäderna från att bli blöta. Oftast antingen PUL eller ull.

 

Ullfett

Se "Lanolin"

 

Ullkur

Blandning av lanolin/ullfett och vatten som används för att återfetta ullbyxor och ge ullen vattenavstötande egenskaper.

 

Velour

En sorts tyg som är tjockt och mjukt. Kan vara både av naturmaterial eller polyester.

 

Wet Bag

Se "PUL-påse"

 

Wicking

När ett blött material kommer i kontakt med ett torrt material och vätan sugt över till det torra materialet. Kan t.ex vara att kanten på bodyn i grenen kommer i kontakt med resåren på tygblöjan.

 

Vikblöja

Ett kvadratiskt tygstycke som viks till en blöja.

 

Ytterbyxa

Se "blöjbyxa"

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 Hittade inga produkter