Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Tygblöjor på förskolan

 

Tygblöjor går utmärkt att använda även på förskolan! Det som man bör tänka på när man väljer vilka tygblöjor man ska använda på förskolan är 2 saker:

  • Enkelhet. De ska vara enkla som bara den, för den ordinarie personalen men även för eventuella vikarier.
  • Absorption. De ska tåla lite färre byten än hemma utan att börja läcka. 

Det är bra att ha blöjor av samma sort på förskolan. Pocketblöjor är lätta och smidiga att sätta på och ta av, knappast svårare än en engångsblöja. Du lägger i inlägget hemma, så att de är färdiga att använda för förskolepersonalen. Lägg gärna i ett extra inlägg i blöjorna du använder till förskolan, för att undvika läckage. Om du märker att blöjorna ibland läcker får du lägga till ett tjockare inlägg.

 

Vad behövs?

  • Ca 8 tygblöjor som uppfyller kraven på en förskoleblöja i fråga om enkelhet och absorption/läckagesäkerhet
  • Ca 3-4 PUL-påsar

Vi har räknat utifrån tvätt varannan till var tredje dag, och kommit fram att det är bra att ha minst 8 st förskoleblöjor. Det är vanligt att barnet hinner med 2 blöjbyten om dagen, 3 om barnet går lite längre dagar. Dessutom går det en extra om barnet bajsar. Om du börjar med 8 st blöjor så kan du komplettera om du märker att det behövs fler.

Du behöver även ett par vattentäta PUL-påsar där personalen kan lägga de använda blöjorna. Se till att det finns någon krok i skötrummet där du kan hänga påsen. Varje dag tar du med påsen med de smutsiga blöjorna hem, och nästa morgon hänger du upp en ny ren påse. På några förskolor föredrar personalen att du tar med dig en hink med lock som du kan sätta påsen i.

 

TIPS för en lyckad förskolestart med tygblöjor:

Gå varsamt fram när du kläcker ur dig att ditt barn använder tygblöjor - många förskolepedagoger vet inte vad det innebär med tygblöjor och tror att det innebär merarbete och kanske till och med att det skulle vara mer ohygieniskt än engångsblöjor. Berätta för dem hur det funkar - och visa blöjorna! Det kan också vara så att reaktionen blir väldigt positiv, pedagogerna kanske till och med själva använt tygblöjor till sitt eget barn!

Om personalen inte har möjlighet att skaka av bajs i toaletten - låt dem bara rulla ihop blöjan och lägga i en plastpåse som de sedan lägger i PUL-påsen så tar du bort bajset när du kommer hem. Det kan dock vara bra att veta att en blöja med bajs i påsen innebär att det luktar mer i skötrummet.

Blöjan som barnet har på sig när du lämnar på morgonen bör även den vara av en enkel modell.

Tänk på att det inte alltid är den ordinarie personalen som byten blöjan - det kan vara en vikarie som aldrig sett en tygblöja! En liten fusklapp på blöjkorgen kan vara en bra idé. Skriv då tex att smutsiga blöjor läggs i påsen och att den rena sätts på som en engångsblöja.

Självklart finns det förskolor som gärna använder vikblöjor och ullblöjbyxor!

 

Om du får ett nej

De allra flesta förskolor tycker inte att tygblöjor är något problem, men om du har riktig otur så kan personalen neka till att använda tygblöjor. Då kan det vara bra att veta att det finns inga generella regler för vilka blöjor som får användas - det är förskolechefen som beslutar om tygblöjor är tillåtet eller inte. Om du får ett nej beror det ofta på okunskap - prata med förskolechefen och berätta hur det fungerer (visa!). Förklara varför du använder tygblöjor. Om du ändå får ett nej så kan du gå vidare till förskolans huvudman eller till kommunen där din förskola är belägen. I sista hand kan du göra en anmälan till Skolinspektionen om du inte är nöjd med beslutet.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 Hittade inga produkter