Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Tygblöjor - Vad behöver man?

 

Innan du köper på dig en komplett uppsättning tygblöjor och tillbehör kan det vara bra att testa några olika sorters tygblöjor. Vilken typ av blöja man fastnar för är väldigt olika. En del använder bara en typ av tygblöja, men de flesta blandar lite olika typer för att använda vid olika situationer.

För att kunna använda tygblöjor på heltid brukar man rekommendera ca 24 tygblöjor, om man tvättar var tredje dag. Utöver det behöver man fundera på hur man ska förvara de smutsiga blöjorna - man kanske behöver skaffa någon hink eller några vattentäta så kallade PUL-påsar.Utöver detta finns det en hel del tillbehör som man kan använda om man vill eller känner att man behöver, men de är bättre att köpa efterhand när man märker att man har behov av det.

 

Det nödvändiga

 

 • 24 st Tygblöjor. Alltså 24 st kompletta blöjor. Det kan vara 24 st pocketblöjor/allt-i-ett, eller ca 5 blöjbyxar + 24 vikblöjor/formsydda blöjor om man använder sig av ett tvådelat tygblöjesystem. Väljer man Onesize modell kan man använda dem hela blöjperioden, om man har storleksbundna blöjor behöver man köpa nya efterhand barnet växer.
 • Förvaring för smutsiga blöjor. Tex en hink eller PUL-påse att ha vid skötbordet. Använder man PUL-påse behöver man ha två, eftersom man tvättar den tillsammans med blöjorna.

 

Tillbehör, valfritt

 • Engångsinlägg. Tunna, tunna inlägg som man lägger i blöjan närmast huden för att lätt kunna lyfta ur bajs från blöjan. Man slänger dem i soporna när de använts. Kallas ibland för "rispapper".
 • Stay Dry inlägg. Tunna inlägg som vanligtvis består av polyester. Man lägger dem i blöjan närmast huden och de gör så att det känns torrt mot huden även efter att barnet kissat. Används främst i tygblöjor som har naturmaterial mot huden, då det är dessa som känns våta efter kiss. Många använder dem på natten, och de fungerar också bra om barnet har känslig hud och huden blir irriterad av en våt blöja.
 • Små PUL-påsar. För att förvara smutsiga blöjor i när man är hemifrån. Kan läggas i skötväskan
 • Inlägg. Ett stort inlägg kan användas ensam som absorberande fyllning i exempelvis en poketblöja, men ett mindre inlägg kan användas tillsammans med en komplett blöja för att ge blöjan extra hög uppsugningsförmåga. Kan vara bra nattetid, på förskolan eller om man är ute på vift och inte kan byta lika ofta.
 • Booster. En booster är ett mindre inlägg som man lägger i blöjan för extra uppsugning. De är ofta tunna, och av mindre storlek än de som kallas "inlägg". De läggs i blöjan där den extra uppsugningen behövs, gärna lite framtill i blöjan för pojkar, och mitt i grenen för flickor.
 • Snappi & Blöjnålar. Används för att fästa vikblöjor. Man kan även använda dem för att färsta en prefold på ett litet barn, se här.
 • Handdusch. Koppla in den i kranen på handfatet eller en bidé, och använd den till att spola rent blöjor från bajs rätt ner i toaletten innan du lägger dem i din förvaring för smutsiga blöjor. Du hittar dem på vanliga byggvaruhus eller andra butiker som säljer WC-prylar.
 • Spray Pal. Ett hjälpmedel som underlättar när man spolar av blöjorna ner i toaletten, och hindrar att det skvätter ut.

 

Övrigt

 

 • Antal nattblöjor som de flesta klarar sig på: 4 st. OM man har speciella nattblöjor, annars behöver man ca 4 st extra inlägg för att kunna lägga i blöjan nattetid.
 • Antal förskoleblöjor som de flesta klarar sig på: 8 st. Många vill gärna ha enkla blöjor för personalen på förskolan, det vanligaste är pocketblöjor med kardborreknäppning. Gärna med ett extra inlägg för att klara några timmar utan byte.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 Hittade inga produkter