Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Välj rätt tygblöja

 

När man börjar leta information om tygblöjor så är det lätt att bli förvirrad av alla benämningar på olika sorters blöjor det finns. Du kan vara lugn! Här kommer en sammanställning på olika sorter och vad som är de olika tygblöjornas för- och nackdelar. Lite längre ner hittar du tips på vad du kan välja för sorts tygblöja utifrån just dina speciella behov och önskemål.

Bästa tipset du inte vill missa! - Köp flera olika sorters tygblöjor, en av varje, och testa dem innan du investerar i en hel uppsättning av blöjor.

 

Snabbguide för att välja rätt tygblöja

Tabellen ser du bättre om du tittar i vanlig dator... :)

 

* Beräkningen är gjord på tygblöjor av onesize-modell, och varierar en hel del mellan olika modeller.

** Beräkningen är gjord på 24 st potträningsbyxor, man brukar ofta inte behöva så många om barnet också kissar i potta/toa.

 

 

Steg 1 - Olika typer av tygblöjor

 

Allt-i-ett (även AIO, All-in-one)

Beskrivning: En tygblöja helt utan lösa delar. Utsidan består av ett vattentätt tyg, och insidan består av ett absorberande material.

Fördelar: Enkelt. Vanlig "nybörjarblöja".

Nackdelar: Mycket tvätt (eftersom hela blöjan måste bytas vid blöjbyte). Ofta lång torktid vid hängtorkning. Relativt dyra i inköp.

Hur många behövs vid heltid: Ca 24 st.

 

 

 

Allt-i-två (även AI2)

Beskrivning: Denna tygblöja består av två delar, en vattentät blöjbyxa samt en lös absorberande del som man ofta fäster i blöjbyxan med knappar eller kardborre. Ibland medföljer absorberande inlägg, ibland köps dem separat.

Fördelar: Du behöver inte byta blöjbyxan vid varje blöjbyte, det räcker ofta med att byta den absorberande delen. Billiga i inköp. Blöjbyxan torkar snabbt vid hängtorkning.

Nackdelar: Aningen svårare för barnvakter och förskolepersonal än exempelvis allt-i-ett eller pocketblöjor.

Hur många behövs vid heltid: Ca 5 st blöjbyxor samt 24 st absorberande inlägg.

 

 

 

Pocketblöja

Beskrivning: Vattentät skalbyxa som har en insida av ett tunt tyg. Det finns en öppning så att man kan stoppa i ett eller flera absorberande inlägg mellan dessa två lager. Ibland medföljer inlägg, ibland köps dem separat.

Fördelar: Enkelt - när man har stoppat i inlägget i blöjan blir den lika enkel att sätta på barnet som en engångsblöja. Omtyckt av förskolepersonal. Enkel att "boosta" med extra inlägg vid behov. Själva pocketblöjan torkar snabbt vid hängtorkning. Vanligaste "nybörjarblöjan"

Nackdelar: Mycket tvätt (eftersom hela blöjan måste bytas vid blöjbyte). Något mer tidskrävande efter tvätt, då inläggen ska stoppas in i pocketblöjan. Det våta inlägget måste tas ut ur pocketblöjan innan den tvättas. Relativt dyr i inköp.

Hur många behövs vid heltid: Ca 24 st inkl. inlägg.

 

 

 

Formsydd tygblöja

Beskrivning: En absorberande tygblöja som saknar vattentätt skikt.OBS - Används alltid tillsammans med en vattentät blöjbyxa.

Fördelar: Det räcker ofta att byta den formsydda blöjan vid blöjbyte. Du har möjlighet att välja vad du vill använda som tätskikt, antingen vanlig PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller ullblöjbyxa som är ett svalare och luftigare alternativ. Väljer du att kombinera med ullblöjbyxa så kan du får en tygblöja som består helt av naturmaterial.

Nackdelar: Man måste sätta på två separata delar på barnet, vilket blir ett extra arbetsmoment.Kan vara lite svårare för en barnvakt eller förskolepersonal.

Hur många behövs vid heltid: Ca 24 st formsydda tygblöjor + 5 st blöjbyxor.

 

 

 

Vikblöjor

Beskrivning: Kvadratiska tygstycken som kan vikas på olika sätt för att fungera som en blöja. Kan fästas runt barnets höfter med hjälp av en Snappi eller blöjnålar, alternativt lägga den löst i en blöjbyxa. OBS - Används alltid tillsammans med en vattentät blöjbyxa.

Fördelar: Vikblöjan kan vikas på många olika sätt vilket gör att du kan variera blöjan utifrån behov. Torkar snabbt vid hängtorkning, vilket gör att den passar bra även på resor. Det räcker ofta att byta den formsydda blöjan vid blöjbyte. Du har möjlighet att välja vad du vill använda som tätskikt, antingen vanlig PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller ullblöjbyxa som är ett svalare och luftigare alternativ. Väljer du att kombinera med ullblöjbyxa så kan du får en tygblöja som består helt av naturmaterial. En vikblöja kan användas till mycket mer än bara som en tygblöja - kräkfilt, babylakan, solskydd m.m. Vikblöjor är den tveklöst billigaste varianten av tygblöja.

Nackdelar: Vikningen gör blöjbytet lite mer tidskrävande. Behövs lite träning för att få till en bra vikning i början. Kan vara lite svårt för barnvakter och förskolepersonal att få till.

Hur många behövs vid heltid: Ca 24 st vikblöjor + 5 st blöjbyxor.

 

 

 

Prefold

Beskrivning: Ett absorberande tyginlägg som viks för att passa som absorberande inlägg i en blöjbyxa eller som inlägg i en pocketblöja. En prefold kan också fästas runt höfterna på ett litet barn under de första månaderna. OBS - Används alltid tillsammans med en vattentät blöjbyxa.

Fördelar: Det räcker ofta att byta prefolden vid blöjbyte. Du har möjlighet att välja vad du vill använda som tätskikt, antingen vanlig PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller ullblöjbyxa som är ett svalare och luftigare alternativ. Väljer du att kombinera med ullblöjbyxa så kan du får en tygblöja som består helt av naturmaterial. Prefolds är en billig variant av tygblöja.

Nackdelar: Amningsbajs kan lätt hamna på själva blöjbyxan, vilket gör att man kan behöva byta även blöjbyxan ofta när barnet är litet. Kan vara lite svårare för en barnvakt eller förskolepersonal.

Hur många behövs vid heltid: Ca 24 st prefolds + 5 st blöjbyxor.

 

 

 

Blöjbyxor (kallas även skalbyxor)

Beskrivning: Vattentät byxa utan absorberande del som används som ett skal över en tygblöja som saknar tätskikt. Blöjbyxor kan antingen knäppas runt höfterna med knappar eller kardborre, eller i dra-upp modell som träs upp längs benen som en vanlig byxa. Blöjbyxor används i kombination med formsydd tygblöja, vikblöja eller frefold.

Fördelar: Blöjbyxan behöver inte bytas vid varje blöjbyte, utan kan återanvändas. Du kan välja om du vill ha en blöjbyxa av PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller ull.

Nackdelar: Ett tvådelat blöjsystem (blöjbyxa + absorberande del) kan vara lite svårare för en barnvakt eller förskolepersonal att få kläm på.

Hur många behövs vid heltid: Ca 5 st blöjbyxor + 24 formsydda tygblöjor/vikblöjor/prefolds.

 

 

 

Potträningsbyxor

Beskrivning: En tunn byxa (ofta liknande en vanlig trosa eller kalsong) som har ett absorberande tyglager i grenen, och utsida av vattentätt tyg. Används för att fånga upp små kissolyckor under potträning.

Fördelar: Nättare är en vanlig tygblöja. Är ofta av en sådan modell att ett lite större barn kan dra ner byxan själv.

Nackdelar: Rymmer sällan en hel kiss, så används med födel när barnet redan börjat kissa på potta/toalett.

Hur många behövs vid heltid: Beror på hur ofta det kommer kiss i. Börja med några stycken och köp fler efter behov.

 

 

 

Steg 2 - One Size vs. storleksbundna tygblöjor

 

Nästa steg i blöjväljarprocessen är att fundera på om du vill ha One Size tygblöjor eller storleksbundna tygblöjor. De flesta av de olika typer av tygblöjor ovan (Allt-i-ett, pocketblöjor osv.) finns både som One Size eller storleksbundna, beroende på vilket varumärke man väljer.

 

One Size

Beskrivning: Tygblöjor som är One Size går att reglera så att de passar de flesta barn under hela blöjperioden - från nyfödd till blöjfri. Storleken regleras ofta (men inte alltid) med knappar på framsidan av blöjan.

Fördelar: Ett enkelt sätt att hålla nere kostnaden för tygblöjor, eftersom du inte behöver köpa nya när barnet växer.

Nackdelar: One Size kan bli lite klumpiga på nyfödda barn, en del mindre barn kan börja använda One Size tygblöjor först vid 1-3 månader.

Köp här

 

Storleksbundna tygblöjor

Beskrivning: Tygblöjor som finns i flera storlekar, tex Small, Medium och Large. Oftast väljer man storlek utifrån barnets vikt.

Fördelar: Passformen blir perfekt även på små barn. Ofta nättare än One Size.

Nackdelar: Tygblöjorna måste bytas ut i takt med att barnet växer, vilket innebär att fler blöjor måste köpas.

Köp här

 

 

Steg 3 - Vilket material i tygblöjan

 

Nästa sak att fundera på är vilket material du vill ska vara mot barnets hud. Det finns många olika material med olika egenskaper, men det viktigaste att tänka på är om det ska vara naturmaterial eller syntetmaterial.

Viktigt! Vissa barn med känslig hud kanske bara kan ha naturmaterial mot huden, medans andra barn med känslig hud bara kan ha syntetmaterial mot huden. Skulle ditt barns hud reagera på det ena kan det vara en bra ide att testa med det andra.

 

Naturmaterial

Beskrivning: Vanliga naturmaterial i tygblöjor är bomull, bambuviskos och hampa. Naturmaterial känns blöta när det kommer kiss på.

Fördelar: Eftersom tygblöjan känns blöt efter kiss har barnet möjligheter att lära sig kopplingen mellan blött och att kissa, vilket kan vara en fördel vid potträning. Vill man ha ekologiska tygblöjor är det naturmaterial som gäller.

Nackdelar: Man kan behöva byta blöja oftare, eftersom blöjan känns blöt efter kiss.

 

Syntetmaterial

Beskrivning: Syntetmaterial i tygblöjor är ofta polyester. Vanliga typer är polyesterfleece, coolpass och fuskmocka.

Fördelar: Syntetmaterialet fungerar som ett torrskikt, d.v.s. det känns relativt torrt även om det kommit kiss i blöjan.

Nackdelar: Det kan bli svårare för barnet att lära sig kopplingen mellan att kissa och att det blir blött, vilket kan vara en nackdel vid potträning.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 Hittade inga produkter