Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Tygblöjor - Introduktion

 

Vad är en tygblöja?

En tygblöja är en blöja som tvättas och kan användas flera gånger. Den behöver en absorberande del som suger upp kiss, och den behöver någon form av vattentätt skydd för att skydda kläderna från att bli blöta. Till skillnad mot en engångsblöja som man slänger när det kommit kiss i den, kan en tygblöja tvättas i 60 grader och sedan användas igen.

 

Fördelar med tygblöjor

Det finns många olika skäl till att välja tygblöjor istället för engångsblöjor. Här kommer en liten sammanställning på de vanligaste orsakerna:

Miljö - Ett barn använder i snitt 6 000 engångsblöjor under sin blöjperiod. Dessa ska tillverkas, och efter användning ska soporna tas om hand. Väljer du tygblöjor räcker det med att köpa 24 st tygblöjor som kan användas under hela blöjperioden, och till flera barn. För att göra miljövinsten så stor som möjligt väljer du ekologiska material och hängtorkar istället för att torktumla.

Ekonomi - Engångsblöjor kostar ca 15 000 kr per barn (några tusenlappar till om du väljer de mest miljövänliga engångsblöjorna). Tygblöjor kostar från ca 2 500 kr och uppåt, beroende på vilken sorts tygblöjor du väljer. Du kan även sälja tygblöjorna när ditt barn blivit blöjfri, de har ofta ett högt andrahandsvärde om du väljer tygblöjor av hög kvalitet.

Hälsa - Med tygblöjor har du bra koll på vilka kemikalier ditt barn kommer i kontakt med. Det finns många tygblöjor som är helt Öko-Tex certifierade, och du har själv möjlighet att välja tvättmedel som uppfyller dina krav på ett hälsosamt tvättmedel.

Hudbesvär - En stor andel av dem som går över till tygblöjor upplever minskade besvär med blöjeksem. Även varmeutslag minskar ofta, eftersom en engångsblöja är varmare för barnet än en tygblöja. Detta innebär att man kan slippa smörja in barnet med diverse krämer för att hålla huden fri från besvär. Vilken typ av tygblöjor som passar bäst för barn med känslig hud kan variera.

Potträning - Väljer du att använda tygblöjor med naturmaterial som bomull eller bambu mot barnets hud så kommer barnet känna när blöjan blivit blöt. Barnet har då större möjligheter att lära sig kopplingen mellan att kissa och att det blir blött i blöjan. Idag tar det i snitt längre tid för barn att bli blöjfria, och det hävdas att de moderna engångsblöjorna bär skulden till detta då de kan rymma enorma mängder kiss utan att kännas blöta.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

  

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 

Hör gärna av dig till oss om du saknar något avsnitt i vår tygblöjeguide. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra informationen i guiden, så vi tar gärna emot feedback och tips!Hittade inga produkter