Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Varför läcker tygblöjan?

 

Att en tygblöja läcker kan ha olika orsaker – oftast är det ganska lätt att hitta och åtgärda felet! Här kommer en liten lista på de 3 vanligaste orsakerna, och tips på vad du kan göra åt det.

 

Otillräcklig absorption

Den tveklöst vanligaste orsaken till en läckande tygblöja är att den helt enkelt är full och ”svämmar över”. Byte behöver generellt göras varannan timme, men du kan anpassa en hel del genom ditt val av blöja. En tunn smidig tygblöja kanske måste bytas varje timme, eller direkt efter kiss när barnet är lite större. En blöja med extra inlägg eller booster kanske klarar 3-4 timmar utan att läcka.

  • Nya blöjor av naturmaterial?

Naturmaterial som bomull, bambu och hampa innehåller en del olja som finns naturligt i materialet. Denna olja påverkar uppsugningen negativt, men den försvinner när du tvättar. Inte direkt – du kan behöva tvätta nya blöjor eller inlägg av naturmaterial upp till 10 gånger innan materialet kan absorbera kiss optimalt. Du kan absolut använda blöjor/inlägg av naturmaterial efter första tvätten, men tänk på att du behöver byta lite oftare de första gångerna.

  • Extra inlägg!

Är den uppsugande delen helt genomblöt när det börjar läcka? Då behövs mer uppsugande material. Lägg i ett extra absorberande inlägg eller en booster. Alternativt byt blöjan lite oftare. Inlägg av naturmaterial kan generellt absorbera mer än ett inlägg av exempelvis mikrofiber. Ett inlägg av syntetmaterial absorberar dock snabbare än ett inlägg av naturmaterial.

Tips! Om du kombinerar ett inlägg av naturmaterial och ett av syntetmaterial är det en bra idé att lägga syntetmaterialet närmast huden eftersom det absorberar snabbast. Tänk på att just mikrofiber inte ska ligga direkt mot huden då det kan vara uttorkande.

Om du läggar i ett extra inlägg – tänk på att pojkar kissar lite längre fram i blöjan, och flickor mer i grenen. Lägg det extra inlägget eller boostern där det behövs mest.

  • Olika typer av blöjor

Generellt gäller det att en fomsydd blöja absorberar mer än till exempel en pocket med absorberande inlägg. Detta eftersom en formsydd tygblöja absorberar över hela blöjan. När du behöver massor av absorption, tex på natten, kan därför formsydd tygblöja (+ passande blöjbyxa) vara det bästa valet.

 

Passformen

Det är lätt hänt att tygblöjan läcker om den inte sitter på ordentligt. Den kan vara för stor eller helt enkelt inte helt rätt påsatt. Det kan vara bra att veta att tygblöjor av onesize modell kanske inte passar förrän barnet är ca 5-6 kilo. Får man en bebis som väger runt 3 kilo kan det vara värt att införskaffa tygblöjor av nyföddstorlek (ett billigt och vanligt alternativ är att använda små vikblöjor första tiden).

Tips för bra passform:

  • Inga glipor!

Lägg barnet på rygg och lyft benen. Ligger resåren tätt mot huden hela vägen? Rör benen lite upp och ner och se så att inga glipor uppstår. Blir det glipor är det lätt för kisset att rinna ut på sidan av blöjan, framförallt när barnet ligger på sidan. Blir det en glipa är tygblöjan förmodligen lite för stor. Kontrollera även så att det inte blir en glipa i ryggen, men knäpp den inte för tajt runt magen. Det ska gå lätt att stoppa in några fingrar innanför kanten.

  • Rätt påsatt!

Tänk dig att tygblöjan ska sitta som underkläder. Resåren i benöppningarna ska sitta ordentligt in i ljumskarna. Om man inte är uppmärksam på det i början är det lätt att resåren hamnar en bit ut på låren, med läckage som följd. Tips! Det är enklast att kontrollera detta när barnet ligger på rygg, men om barnet står upp när du sätter på blöjan kan du lyfta ett ben i taget och då peta upp resåren på den sidan.

Tygblöjorna ska också ofta sitta under magen, så kanten hamnar en bit nedanför naveln.

  • Passa bebisvecken!

Bebisar har inte sällan en massa veck på sina gosiga lår. Om resåren hamnar i ett veck, istället för i ljumsken kan det uppstå läckage.

 

Igensatta blöjor

Om tygblöjorna läcker trots att de sitter på bra (utan glipor) och den absorberande delen inte är särskilt blöt kan det bero på att blöjorna blivit igensatta. Det innebär att tyget blivit utsatt för något som ligger kvar som en hinna och förhindrar uppsugningen. Oftast är det sköljmedel eller salvor som man smörjt barnet med som är boven. Om du misstänker att dina blöjor är igensatta kan du testa genom att hälla några droppar i blöjan. Om dropparna inte absorberas av blöjan kan det vara tecken på att de är igensatta.

Tänkt på att aldrig använda sköljmedel när du tvättar tygblöjor, och om du vill smörja in barnet med salva – låt det torka in ordentligt innan du sätter på blöjan, och lägg något skydd emellan, tex ett engångsinlägg (även kallat rispapper). Du kan även pröva att smörja barnet med tex kokosolja eller rapsolja, som inte är lika feta som en salva.

Åtgärd!

Tvätta ett par omgångar utan tvättmedel, i så varm temperatur som går enligt tvättråden på produkten (60-90 grader). Blir det inte bättre kan du pröva att ta pyttepyttelite diskmedel och skrubba på det område som är igensatt. När det blir mycket igensatt är det ofta någon salva som kommit i kontakt med tyget, och då är det ofta ett ganska litet område som man till och med ibland kan se med blotta ögat. Skölj supernoga innan du tvättar igen, och undvik diskmedel med parfym.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 Hittade inga produkter