Frakt 39 kr inom Sverige, fraktfritt från 500 kr. Frakt 99 kr inom Norden.      
Ingen produkt  
Till Kassan  

Varför luktar tygblöjorna illa?

Om tygblöjorna inte blir riktigt rena när de tvättas kan de börja lukta illa. Det brukar yttra sig på två olika sätt - antingen luktar de lite skumt när de fortfarande är blöta efter tvätt (ofta luktar de inte när de torkat), eller så börjar de lukta illa så fort det kommer kiss i blöjan. Eller både och. Händer det bara en gång så kan det vara tillfälligt, och då är det bara att köra det vanliga tvättprogrammet igen, men märker du att de luktar lite flera tvättar i rad, då är det dags att göra något åt det. Som tur är så brukar problemet vara löst ganska lätt.

 

Tvätta en supertvätt

Har du problem med lukt så kan det vara bra att "tvätta ur" blöjorna ordentligt. Om blöjorna tål att tvättas i 90 grader kan det vara en lösning. Det är inget man bör göra ofta, men någon enstaka gång om det behövs. Om du redan tvättat tygblöjorna en gång så behöver du inte ha tvättmedel i.

Om dina blöjor inte kan tvättas varmare än 60 grader kan du köra de nytvättade blöjorna ytterligare 1-2 tvättar utan tvättmedel.

Du kan lägga till en förtvätt också, och lägg gärna på några extra sköljningar efteråt.

 

Förebygg luktproblem

Att luktproblemen uppstår beror på att tygblöjorna inte blir riktigt rena av den vanliga tvättrutinen. En tvättrutin som fungerar väldigt bra för många är:

  1. Förskölj. Antingen sköljer du ur blöjorna för hand innan du lägger dem i tvättförvaringen i väntan på tvätt, eller så kör du alla blöjor i ett kort sköljprogram inann du drar igång huvudprogrammet. Då får du bort mycket av kisset, som brukar vara orsaken till luktproblem.
  2. Vanligt 60 graders tvättprogram. Förtvätt brukar inte behövas om blöjorna skölts ut innan. 
  3. Efterskölj. Lägg till en extra sköljning på huvudprogrammet, alternativt kör i gång ett snabbt sköljprogram efteråt.

Några saker till som är bra att tänka på:

  • Har du rätt mängd tvättmedel? Dosera enligt anvisningarna.
  • Tänk på att blöjorna absorberar mycket vatten, använd inget vattensnålt program. Har du en tvättmaskin som per default använder lite vatten kan det vara bra att använda något tillval för extra hög vattennivå, om det finns
  • Undvik också de lite snabbare tvättprogrammen som snålar in på antalet sköljningar i slutet.
  • Tänk också på att inte trycka in för mycket tygblöjor i maskinen - läs i manualen hur mycket man kan fylla maskinen - den ska inte vara proppfull.

 

 

Läs även övriga avsnitt i vår tygblöjeguide:

 

Om tygblöjor

 

Tutorials

 

 Problemlösning

 

 Övrigt

 

 Hittade inga produkter